Miercuri, 30 mai 2018,  la Biblioteca Județeană "Petre Dulfu" Baia Mare s-a desfășurat Simpozionul și  Concursul "Salvează mediul și fii ECO!" ediția a III-a înscris în Calendarul Activităților Educative Regionale și Interjudețene 2018, fără finanțare M.E.N. poziția 1442, aprobat prin OMEN 3076/17.01.2018. Coordonatorii acestui simpozion și concurs sunt Școala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza" și Colegiul Tehnic "Transilvania" Baia Mare în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Casa Corpului Didactic Maramureș, Direcția Silvică Maramureș, Agenţia pentru Protecţia Mediului Maramureş, Asociația Heidenroslein, Serviciul Public Ambient Urban, S.C. Remat S.A. și Uzina de Apă Baia Mare.
La acest simpozion și concurs s-au înscris 184 profesori și  339 elevi din 32 de județe.
Aceast simpozion face parte dintr-un proiect care își propune inițierea unor activități din domeniul ecologiei și protecției mediului care să-i reunească pe cei interesați de salvarea naturii. În cadrul proiectului s-au desfășurat mai multe activități: "Colectăm și reciclăm pentru un viitor verde", "Expo reciclarea", "Apa o problemă a lumii contemporane", "Luna pădurii" .
Ultima activitate, Simpozionul și Concursul "Salvează mediul și fii ECO!" din cadrul proiectului s-a adresat tuturor cadrelor didactice și elevilor din învăţământul primar, gimnazial, liceal și profesional care sunt interesați de cunoașterea importanței protejării și conservării unor specii de floră, faună și a problemelor legate de starea mediului înconjurător.
În urma concursului, la secțiunea elevi,  s-au acordat premii și mențiuni celor mai frumoase lucrări. În cadrul acestei activități a avut loc și o paradă a costumelor Eco realizată de elevii  celor două instituții de învățământ coordonatoare ale activității: Școala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza" și Colegiul Tehnic "Transilvania" Baia Mare
Scopul paradei Eco a fost acela de a demonstra ușurința realizării unor vestimentații din materiale (plastic, hârtie, metal, sfoară) care pot fi refolosite îmbinând utilul cu plăcutul stârnind plăcerea pentru frumos tuturor participanților.
 Prezenți la simpozion au fost reprezentanții unor instituții partenere: doamna șef lucrări dr. ing. Smical Irina de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca Centrul Universitar Nord din Baia Mare,  doamna Payer Maria Magdalena, președinte al Asociaţiei Heidenroslein, domnul director Tămâian Gabriel de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, domnul Tutuță Dan de la Direcția Silvică Maramureș.

Judeţele participante la simpozion sunt marcate cu verde in imaginea de mai jos.

 

 

Articole aparute in presa locala:

https://www.axanews.ro/mm/ecologie-la-biblioteca-judeteana-simpozionul-si-concursul-salveaza-mediul-si-fii-eco.html

http://www.graiul.ro/2018/05/31/salveaza-mediul-si-fii-eco/